Hoppas du har haft en riktigt bra sommar!

Min har varit annorlunda på flera sätt. En aspekt var att jag gick från lite tid till mycket lite tid digital online och även begränsad tillgänglighet på telefon. Det jag gjorde var att sporadiskt kolla mailen samt scrolla igenom mitt privata Facebook flöde ett par ggr.

Jag avpublicerade även företagets hemsida före semestern. Den är nu åter publicerad sedan förra veckan. :-)

OM du vill ta del av min* online aktivitet och vi inte är vänner på Linkedin (arbete) eller Facebook (privat) måste du välja att söka och hitta hemsidan. Detta upplägg tilltalar mig eftersom jag har tänkt att du väljer att söka det du är intresserad av och tycker om.

 

Jag tror mer på personliga möten, både arbete och privat och prioriterar därför detta.

Om du vill nå mig går det bra att skicka ett meddelande via hemsidan, maila, smsa eller ringa. Jag ses gärna (i mån av tid), t ex över en kopp kaffe/te eller promenad.

Skrivet med inspiration från min sommarläsning av böcker, b.la Resa sig stark av Brené Brown: "Vilka gränser behöver jag sätta för att kunna visa integritet och tolka andra människors avsikter på ett så generöst sätt som möjligt?"


Önskar dig en riktigt fin sensommar!
Troligtvis är det vinter eller kanske till och med vår före nästa inlägg.

/LINDA NILSSON

Arbete: Egenföretagare Disciplinda AB
Privat: Mamma, sambo och matte
 

*JAG//du sortering innebär bland annat respekt för egna och andras gränser, att var och en skiljer på fakta och tolkning samt skiljer på sak och person.
 

Läs hela inlägget »
Etiketter: online aktiviteter

Jag vill dela något som inspirerar mig!

Först; för mig är det sant att jag bara kan styra över mig själv. Samtidigt tror jag att alla individer hela tiden påverkas av sin omgivning, ALLT som händer runt om oss i samhället.

Texten nedan generaliserar och pratar om "vi".  Att reflektera om och diskutera samhällsutvecklingen engagerar mig. Samtidigt är mitt huvudfokus min egen personliga bruksanvisning - det är så jag kan bidra allra mest!

Ta dessa tankarna, som de är menade som: ett av många inspel till det stora samtalet om vilken slags värld vi är igång med att skapa, vilka slags människor vi önskar att vara och vilken slags verklighet vi önskar att leva i.

Från boken The age of generousity, Kathrine Aspaas
"I alla tider har människan utforskat den yttre världen. Nu går resan på allvar inåt.

Människan står i centrum - i näringslivet, i vetenskapen, i politiken och i privatlivet. Vi kan kalla det för människosamhället - ett samhälle som utvecklas av de som vågar att dela. Detta låter kanske snällt och ofarligt, men människosamhället kräver något helt bestämt av oss. Vi måste lära känna oss själva. Vara sannare. Erkänna obehagliga vanor och ta ansvar för dem. Missunnsamhet, fåfänga, arrogans, skadeglädje - hela paletten. Istället för att placera dessa känslorna utanför oss själva och ge dem nedlåtande etiketter som jantelagen, måste vi städa i källaren och lufta vårt eget loft. Inse att det är oss det handlar om. Ta ansvar, och bli friare människor. Vi behöver inte att skämmas, för vi har dessa känslorna allesammans. Det är en del av att vara människa.  

I den nya tiden är det trovärdighet som gäller, och det är inte tillfälligt att mänskliga relationer är på väg in som en styrande princip i näringslivet. Människosamhället behöver ledare som är - ja, människor - med allt vad det innebär av höjder, dalar, glädje och sorg. Människosamhället behöver också människor som vågar lyfta fram andra.


I människosamhället räcker det inte att läsa tekniska bruksanvisningar. Vi måste skriva vår egen bruksanvisning - på oss själva. Vi måste veta vad som driver oss. Vad som provocerar oss - och varför. Reflektera över egna preferenser. Vart kommer de ifrån? Från vänner? Föräldrar? Kulturen vi lever i?"

 

"Och det svåraste av allt: ta ansvar för obehagliga vanor. Och då pratar jag inte om de "svaga sidorna" vi vanligtvis nämner vid jobbintervjuer. Jag menar riktigt dåliga vanor - som "jag blir ofta irriterad och negativ när andra är passionerade".

Vi kan ha så fina strategier vi bara vill. De hjälper inte om våran kultur är präglad av skitprat och baktal. Vi kan så avancerad teknologisk utrustning vi bara vill. ...

Genom att använda tiden till godmodig rensning i oss själva, istället för att kritisera andra, är vi väl igång med att skapa en generösare"
och omtänksammare"tid.

Återigen, ta dessa tankarna, som de är menade som: ett av många inspel till det stora samtalet om vilken slags värld vi är igång med att skapa, vilka slags människor vi önskar att vara och vilken slags verklighet vi önskar att leva i."
--

Är du medveten om dina personliga drivkrafter?
Vad som provocerar dig - och varför?
Varför du väljer att göra det du gör?

Har du en vision om vilket slags samhälle och värld du vill bidra till och leva i?

Jag hittade nyligen denna igen som var bidrag i melodifestivalen när jag var 10 år, en metafor på min vision på samhällsutvecklingen.
"Jag har en dröm" Baden Baden

Tror du som jag på livslångt lärande och utveckling?
Vill du fylla på din egen personliga bruksanvisning? Isåfall finns en möjlighet här; Kurser


#Jag//du, #Inre/yttre, #Presuppositioner, #Intentioner

Läs hela inlägget »
Etiketter: dröm

Mod

Hur definierar du mod, att vara modig?

Brene Brown, professor och forskare på University of Houston har ägnat tjugo år åt att forska om mod, sårbarhet, skam och empati. Hon säger att vara modig är en paradox, för henne är den mest exakta definitionen av mod att när jag uppmuntrar dig försvagar jag samtidigt mig.


"To me vulnerablity is the the most accurate measurement of courage. Courage is couraging you, but weaknessing me."

Hon skriver också att äga vår egen historia och älska oss själva under denna processen är det modigaste vi någonsin kommer att göra.

"Owing our story and loving ourselves through that process is the bravest thing we will ever do."

För mig är ovanstående sant.

Om du är intresserad av mod, sårbarhet, skam och empati se och lyssna gärna på TED Talk "The Power of Vulnerablity".

 

Läs hela inlägget »
Etiketter: mod

Jag plockade nyligen upp en bok jag haft länge på nytt, "Mia Törnbloms samlade tankar om Självkänsla". Hennes historia är ett inspirerande exempel på vad träning kan åstakomma. Boken innehåller även många fler exempel detta.

Även texten nedan inspirerar mig nu. Inspirerar den dig? 


Ingredienser

Ett tydligt #jag
En passande dos #inre uppmärksamhet
En STOR dos nyttiga #presuppositioner
En – eller flera – goda #intentioner
Rikligt med själv-#pacing och tillräckligt med själv#leading
Tillit till dina #omedvetna resurser
För lång hållbarhet: tillsätt #kongruens över tid

 

Tillvägagångssätt

Starta med ett tydligt #jag: Ta ett djupt andetag och påminn dig om att du är värdefull för att du finns till. Säg "jag" när du pratar för dig själv och kräv respekt för dina gränser och acceptans av att du vet bäst för dig.

Tillsätt passande doser med #inre uppmärksamhet och


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: självkänsla

Ingredienser

Tillgång till #dissocierat perspektiv
En passande #mönsterbrytare
En dos #leading till en ny och nyttig #strategi
Minst en god #intention
Minst en #presupposition som #ankrar till växt-tankesätt
Stora mängder #jag//du-sortering
Passande doser med #pacing


 

Tillvägagångssätt

Starta med en flexibel tillgång till ett #dissocierat perspektiv, ett helikopterperspektiv, så att du tidigt upptäcker dramadynamik med ansvarsfriskrivning, anklagelser och liknande.

Tillsätt en #mönsterbrytare, som till exempel «problemet är inte löst, även om det finns en syndabock» eller «detta önskar jag inte bidra till».

Lägg till en nypa #leading till minst en god #intention som kan ge kraft till att komma vidare, till exempel «jag önskar … Vad önskar du?».

Blanda i nyttiga #presuppositioner som #ankrar till växt-tankesätt, som till exempel «när vi vet vad vi vill – då får vi till det», «insats ger resultat» – eller något annat som passar.

Servera med riklig #jag//#du-sortering, så att alla får äga sin egen verklighet, toppad med precis så mycket #pacing tills den andra känner sig accepterad, trots att du tackat nej till en drama-dans.

Bon appetit.


 

Anm1: Undvik följande ingredienser:
Dålig #jag//#du-sortering – som kommer bidra til mer drama.
Mis#pacing – var särskilt uppmärksam på att du i drama kan bli inbjuden till att «tycka synd om» och till mys med missnöje. Detta kan alltså vara önskat och förväntad #pacing av den andra parten – och det bidrar till med drama.

Anm2: Vill du veta mer?
Kolla kursen «Konflikthantering och förhandling»


 

Läs hela inlägget »
Etiketter: drama

Prat

"Hata eller prata" läste jag nyligen på en valaffish. Jag tror det ligger mycket i detta. Jag brinner för att få människor att prata mer MED varandra (INTE om).

Avstånd och alla olika erfarenheter och bakgrund vi har kan lätt bli en grogrund för konflikter. Så lätt hänt att det uppstår missförstånd. T ex utifrån tolkningar av text på sociala medier där vi saknar kroppsspråket som tillägg.

Har du lekt "viskleken" när du var liten?

Enligt freds och utvecklingsforskning* är det innanförskap som är den egentliga problematiken. Rädslan som bygger murar skapar exludering och utestängande mekanismer, detta blir ett strukturellt våld.

"Vi är tränade i att knyta problem till individer." Mary Catherine Bateson

Detta är en grundsten i systemtänkandet där det också är sant att det inte finns någon objektiv verklighet att hänvisa kunskap till. Det är det sociala sammanhanget som skapar sanningarna.

Prata är en mycket viktig ingrediens till att förebygga konflikter. Det finns även fler        

Läs hela inlägget »
Etiketter: hat eller prat

Factfulness

I sommar har jag läst en bok som jag varmt rekommenderar, Factfulness av Hans Rosling med Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling.

Ett av de stycken som jag tyckte om och instämmer med var;
”Det viktigaste av allt är att lära” .. ”ödmjukhet och nyfikenhet. Att vara ödmjuk betyder här att vara medveten om hur lätt hänt det är att våra instinkter förvränger fakta. Det betyder att vara realistisk angående dina kunskapers omfattning. Att inte skämmas för att säga ”Jag vet inte”.

Det betyder också att när du har en åsikt ska du vara beredd på att revidera den när du får reda på nya fakta. Det är mycket avslappnande att vara ödmjuk eftersom man slipper känna pressen att ha en åsikt om allt och slipper vara ständigt beredd att försvara en massa ogrundade åsikter.


Att vara nyfiken betyder att vara öppen för ny information och aktivt söka sådan. Det betyder att ta till sig fakta som inte stämmer med ens uppfattning om världen och försöka förstå konsekvenserna av dem. Det betyder att bli nyfiken när man har gjort ett misstag, inte generad. ”Hur i hela friden kunde jag ha fel om det? Vad kan jag lära av det misstaget?” .. "Det är mycket roligare att vara nyfiken än generad, och fler saker blir intressanta på det viset.” 

Hur våra instinkter förvränger fakta skriver Rosling om.
Detta kan även beskrivas som vilka presuppositioner vi har och utgår från.

Läs hela inlägget »

En sång om hopp och fred
 


Låten beskriver värdet i att vara medveten om och kunna reglera associerad respektive dissocierad position.

Detta är en uppmärksamhet jag har nu. Att välja vad jag går in i och tar till mig med "hull och hår" och vad jag mår bäst av att ha avstånd till.

Läs hela inlägget »

Värderingar

Jag städade nyligen och hittade då denna som inspirerade mig till reflektioner om hållbarhet.
 


Denna speglar mycket vad jag tror är hållbart. Jag gör mitt bästa för att agera enligt detta. Jag har upptäckt att desto bättre balans jag är i själv desto lättare är det för mig att ha fokus utåt och att ge andra, vara omtänksam. När jag har och gör det desto mer meningsfullhet och glädje känner jag i tillvaron.

Vilka värderingar har du?
Vilka värderingar har din organisation?
Vad anser du/din organisation är ”rätt”? Hur väl stämmer dessa överens?
I vilken grad lever och agerar du utifrån din egen inre kompass?

 

Läs hela inlägget »

Mål

Jag fick nyligen ett mail med slutfrasen ”hoppas du har det bra och massor att göra”. Jag tror att det var omtanke bakom samtidigt förundras jag över denna valda sanning. Att det ofta anses självklart att målet med att vara egenföretagare konstant är så hög beläggning som möjligt för maximal ekonomisk vinst.
 

Jag har haft det så tidigare, efter min första föräldraledighet hade jag en period med mycket hög beläggning som gav den högsta kreditvärdigheten. Detta är inget mål jag har idag. Kanske bör nämnas att jag då i stor utsträckning hade uppdrag som krävde resor med övernattningar.

Jag har valt en ny strategi för att nå de intentioner jag har nu. Jag har bla prioriterat tid mellan uppdragen för att skapa arbetsglädje, stabilitet och meningsfullhet. Jag värdesätter nu tid som ger utrymme för att andas, reflektera, bygga och ger mer tid till barnen och familjen. Min övergripande ledstjärna är min vision ”Bidra till en bättre värld - till hållbarhet och omtänksamhet”.

Tänk att jag har varit egenföretagare sedan 2010 i stort utan marknadsföring och ändå träffat så många kunder! Det har gett mig många värdefulla erfarenheter och en är källa till inspiration som jag är tacksam över.

Vad är viktigt för DIG? Vilka intentioner har du och VARFÖR gör du det du gör?Se gärna filmen Superkraft #6 Intentioner;
https://www.youtube.com/watch?v=CSCBsMqjmLo

Läs hela inlägget »