Jag har en dröm

Jag vill dela något som inspirerar mig!

Först; för mig är det sant att jag bara kan styra över mig själv. Samtidigt tror jag att alla individer hela tiden påverkas av sin omgivning, ALLT som händer runt om oss i samhället.

Texten nedan generaliserar och pratar om "vi".  Att reflektera om och diskutera samhällsutvecklingen engagerar mig. Samtidigt är mitt huvudfokus min egen personliga bruksanvisning - det är så jag kan bidra allra mest!

Ta dessa tankarna, som de är menade som: ett av många inspel till det stora samtalet om vilken slags värld vi är igång med att skapa, vilka slags människor vi önskar att vara och vilken slags verklighet vi önskar att leva i.

Från boken The age of generousity, Kathrine Aspaas
"I alla tider har människan utforskat den yttre världen. Nu går resan på allvar inåt.

Människan står i centrum - i näringslivet, i vetenskapen, i politiken och i privatlivet. Vi kan kalla det för människosamhället - ett samhälle som utvecklas av de som vågar att dela. Detta låter kanske snällt och ofarligt, men människosamhället kräver något helt bestämt av oss. Vi måste lära känna oss själva. Vara sannare. Erkänna obehagliga vanor och ta ansvar för dem. Missunnsamhet, fåfänga, arrogans, skadeglädje - hela paletten. Istället för att placera dessa känslorna utanför oss själva och ge dem nedlåtande etiketter som jantelagen, måste vi städa i källaren och lufta vårt eget loft. Inse att det är oss det handlar om. Ta ansvar, och bli friare människor. Vi behöver inte att skämmas, för vi har dessa känslorna allesammans. Det är en del av att vara människa.  

I den nya tiden är det trovärdighet som gäller, och det är inte tillfälligt att mänskliga relationer är på väg in som en styrande princip i näringslivet. Människosamhället behöver ledare som är - ja, människor - med allt vad det innebär av höjder, dalar, glädje och sorg. Människosamhället behöver också människor som vågar lyfta fram andra.


I människosamhället räcker det inte att läsa tekniska bruksanvisningar. Vi måste skriva vår egen bruksanvisning - på oss själva. Vi måste veta vad som driver oss. Vad som provocerar oss - och varför. Reflektera över egna preferenser. Vart kommer de ifrån? Från vänner? Föräldrar? Kulturen vi lever i?"

 

"Och det svåraste av allt: ta ansvar för obehagliga vanor. Och då pratar jag inte om de "svaga sidorna" vi vanligtvis nämner vid jobbintervjuer. Jag menar riktigt dåliga vanor - som "jag blir ofta irriterad och negativ när andra är passionerade".

Vi kan ha så fina strategier vi bara vill. De hjälper inte om våran kultur är präglad av skitprat och baktal. Vi kan så avancerad teknologisk utrustning vi bara vill. ...

Genom att använda tiden till godmodig rensning i oss själva, istället för att kritisera andra, är vi väl igång med att skapa en generösare"
och omtänksammare"tid.

Återigen, ta dessa tankarna, som de är menade som: ett av många inspel till det stora samtalet om vilken slags värld vi är igång med att skapa, vilka slags människor vi önskar att vara och vilken slags verklighet vi önskar att leva i."
--

Är du medveten om dina personliga drivkrafter?
Vad som provocerar dig - och varför?
Varför du väljer att göra det du gör?

Har du en vision om vilket slags samhälle och värld du vill bidra till och leva i?

Jag hittade nyligen denna igen som var bidrag i melodifestivalen när jag var 10 år, en metafor på min vision på samhällsutvecklingen.
"Jag har en dröm" Baden Baden

Tror du som jag på livslångt lärande och utveckling?
Vill du fylla på din egen personliga bruksanvisning? Isåfall finns en möjlighet här; Kurser


#Jag//du, #Inre/yttre, #Presuppositioner, #Intentioner

Etiketter: dröm