Recept: Slut på drama

Ingredienser

Tillgång till #dissocierat perspektiv
En passande #mönsterbrytare
En dos #leading till en ny och nyttig #strategi
Minst en god #intention
Minst en #presupposition som #ankrar till växt-tankesätt
Stora mängder #jag//du-sortering
Passande doser med #pacing


 

Tillvägagångssätt

Starta med en flexibel tillgång till ett #dissocierat perspektiv, ett helikopterperspektiv, så att du tidigt upptäcker dramadynamik med ansvarsfriskrivning, anklagelser och liknande.

Tillsätt en #mönsterbrytare, som till exempel «problemet är inte löst, även om det finns en syndabock» eller «detta önskar jag inte bidra till».

Lägg till en nypa #leading till minst en god #intention som kan ge kraft till att komma vidare, till exempel «jag önskar … Vad önskar du?».

Blanda i nyttiga #presuppositioner som #ankrar till växt-tankesätt, som till exempel «när vi vet vad vi vill – då får vi till det», «insats ger resultat» – eller något annat som passar.

Servera med riklig #jag//#du-sortering, så att alla får äga sin egen verklighet, toppad med precis så mycket #pacing tills den andra känner sig accepterad, trots att du tackat nej till en drama-dans.

Bon appetit.


 

Anm1: Undvik följande ingredienser:
Dålig #jag//#du-sortering – som kommer bidra til mer drama.
Mis#pacing – var särskilt uppmärksam på att du i drama kan bli inbjuden till att «tycka synd om» och till mys med missnöje. Detta kan alltså vara önskat och förväntad #pacing av den andra parten – och det bidrar till med drama.

Anm2: Vill du veta mer?
Kolla kursen «Konflikthantering och förhandling»


 

Etiketter: drama